Maranges: buitenbeentje?

Maranges. Côte de Beaune (Wijn uit Bourgogne)

Het meest zuidelijke deel van de appellation Maranges gezien vanaf de GR7

Bourgogne en ik: veel redenen en een paar toevalstreffers. Toeval dat op de eerste flessen het jaartal 2005 stond vermeld. Bleek ook in Bourgogne een topjaar te zijn. Eén fles herinner ik me goed. Ik kocht ‘m bij Nicolas in Brussel: een Maranges van Louis Latour. Vervolgens in Beaune, bij de Nicolas aldaar, de laatste twee flessen van deze Maranges op de kop getikt. Het is een van die handvol wijnen die je nooit meer zult vergeten.

Maranges is de meest zuidelijke appellation van de Côte de Beaune, dus van het hele wijngebied Côte d’Or. Maar Maranges valt door haar zuidelijke ligging grotendeels buiten het departement Cote d’Or en binnen Saône-et-Loire. Maranges mag als deel van de Côte de Beaune vanzelfsprekend meedoen met de nieuwe appellation Bourgogne Côte d’Or. Le Journal de Saône-et-Loire wijdde er zelfs een speciaal artikel aan. Trots dat ze zijn in Saône-et-Loire.

De wijngaarden van de appellation Maranges liggen rondom drie dorpen: Dezize-lès-Maranges, Sampigny-lès-Maranges en Cheilly-lès-Maranges. Vooral de kerk van Cheilly-lès-Maranges, het grootste dorp van de drie, is bijzonder. Deze kerk is gebouwd in neogotische stijl (zeldzaam in Bourgogne) en heeft geen klokken. Aanschouw de drie dorpen en omringende wijngaarden van Maranges door vanaf Santenay de wandelroute GR7 (Grande Randonnée 7) in zuidelijke richting te lopen. Na een korte klim overzie je in één indrukwekkende oogopslag het meest zuidelijke puntje van de Côte de Beaune.

Een rode Maranges *) is over het algemeen donker van kleur, wat steviger en tanninerijker. Even laten liggen en het blijkt een wijn te zijn met de nodige flexibiliteit en finesse. Met Louis Latour kun je nog steeds goed zaken doen. Loop hiervoor onder meer in Beaune de winkel van Denis Perret binnen. Een andere winkel in Beaune die ik graag binnenloop, is La P’tite Cave. Sober ingericht, maar enthousiast geleid door Stéphanie Bouhin. Zij adviseerde me de ‘Le Clos de Rois’ (premier cru/2014) van Domaine Maurice Charleux et Fils. Een ferme, volle Maranges met mooi rood fruit. Florale indrukken en een snuifje specerijen maken de wijn helemaal af.

Er gaat niets boven een bezoek aan een domein zelf, maar intussen is Le Caveau de Santenay ook een goed adres om een Maranges te kopen. Deze winkel die in het centrum van Santenay ligt, maakt met lokale producenten prijsafspraken. Men heeft hiermee de intentie om de wijnen uit Maranges (en uit Santenay natuurlijk) te promoten. In Le Caveau de Santenay kreeg ik een ‘Le Clos des Loyères’ (premier cru/2014) van Domaine Nicolas Perrault in mijn handen gedrukt. Le Guide Hachettes des Vin 2017: “Cassis, framboos en vanille, evenwichtig, vol, dicht en krachtig, met fijne en strakke tannines.” Toegegeven, ik was een beetje te ongeduldig en had de wijn nog even mogen bewaren.

Concludeer ik vooralsnog dat rode wijnen uit Maranges verrassend elegant kunnen zijn, welhaast sophisticated. Maranges heeft hiermee in al haar bescheidenheid duidelijk een eigen karakter. Hoewel vanuit een ander departement, Maranges doet als een kwalitatief uitstekende appellation helemaal mee met de Côte de Beaune. Om in de gaten te houden.

*) Men produceert in Maranges enkele witte wijnen (nog geen 5%).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.