La Saint-Vincent tournante

La Saint-Vincent tournante (Wijn uit Bourgogne)

La Saint-Vincent tournante 2017 (appellation Mercurey)

In de naam van Vincentius (van Zaragoza), de patroonheilige van de wijnbouwers en -handelaars, wordt in Bourgogne heel wat gefeest met over een week La Saint-Vincent tournante als jaarlijks hoogtepunt. Tijdens La Saint-Vincent tournante staat één appellation in de schijnwerpers. Traditie schrijft voor dat een appellation bij toerbeurt (vandaar ‘tournante’) een andere aanwijst om het feest te organiseren. Huizen, straten, zelfs wijngaarden worden versierd. Stands om wijn te proeven vormen het centrum. Natuurlijk beginnen de festiviteiten met een mis opgedragen aan de heilige Vincentius. In 2017 viel de appellation Mercurey (Côte Chalonnaise) de eer te beurt. Mercurey geeft op zijn beurt in 2018 het stokje door aan de appellation Saint-Véran (Mâconnais).

Saint-Véran (100% wit/Chardonnay) moest lange tijd opboksen tegen zijn grote broer Pouilly-Fuissé. “Slanker en minder rijk in dimensies”, schreef Hubrecht Duijker ooit. Maar hij vermeldde één zin verder dat de beste wijnen van Saint-Véran een middelmatige Pouilly-Fuissé ver achter zich laten. “Variabele bodem en resultaten”, zo luidt jaar in jaar uit de kernachtige boodschap van Hugh Johnson in zijn wijngids. Ook Patrick Matthews wijst op de grote verschillen in de bodemgesteldheid binnen de appellation (meer klei in het zuiden, meer kalksteen in het noorden). Tegenwoordig wordt een Saint-Véran meer en meer op zijn eigen merites beoordeeld. “Excellent value, fresh, dry, and fruity”, lezen wij in The Sotheby’s Wine Encyclopedia (2005). Een gouden tip in Wine For Dummies (2006): “Saint-Véran is very possibly the best-value wine in all of Mâcon.”

Een goede Saint-Véran uitkiezen is gelijk aan een embarras des richesses. Domaine Corsin in Davayé is in kwalitatief opzicht een van de beste. Met maar liefst drie wijnen, waaronder de Saint-Véran (vieilles vignes), staat dit domein vermeld in Le Guide Hachette des Vins 2018. Indrukwekkend hoe de vanilletonen (deze Saint-Véran is deels grootgebracht in houten vaten) niet de hoofdrol opeisen en alle ruimte geven aan de vele en rijke smaaksensaties. Verder ga ik voor Lucien Thomas die zijn wijnen in het dorpje Prissé aanbiedt onder de naam Domaine de la Feuillarde.  Patrick Matthews: “A top Saint-Véran.” Ik zou eraan willen toevoegen de cuvee ‘Maison Rouge’ te proberen. Beide domeinen zijn zeer gastvriendelijk en kennen vaste openingstijden.

In Prissé maakt de plaatselijke coöperatie (Vignerons des Terres Secrètes) maar liefst vijf prachtige versies: de een met wat meer fruit, de ander met wat meer mineraliteit. De prijs-/kwaliteitsverhouding mag hierbij niet onvermeld blijven. Je begint bij een euro of zeven en eindigt met de Saint-Véran ‘Les Cras’ (mijn favoriet vanwege de mooie mineraliteit) die twaalf euro kost. Je treft oudere jaargangen Terres Secrètes regelmatig aan in Franse supermarkten en dan meestal voor een euro of zeven, acht. Ik zou dit jaar een 2015 of 2016 zeker niet laten staan, zodat je in Nederland voor die Rodet, Drouhin of Cordier niet naar die 15 euro of meer in jouw portemonnee hoeft te zoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.