De Hautes-Côtes

Wijngaarden in de Hautes-Côtes de Nuits (Wijn uit Bourgogne)

Hautes-Côtes de Nuits

Voilà, de eerste kiek die ik in Bourgogne nam van de beroemde wijngaarden. De foto roept nu vooral de vraag op wat mij bezielde om een bezoek aan de Côte d’Or te beginnen in de Hautes-Côtes de Nuits. Wellicht had het iets te maken met een verblijf in de Auxois en een zo kort mogelijke route willen nemen naar de Côte d’Or. Wat ik wel nog wel weet, is dat ik toen de auto aan de kant zette om het indrukwekkende uitzicht tot me te nemen.

De Côte d’Or vormt het hart van de wijngaarden in Bourgogne met de Côte de Nuits in het noorden en de Côte de Beaune in zuiden. Tegen en op de westelijke hoogtes van de Côte d’Or wordt decennialang ook wijn verbouwd. Hautes-Côtes de Nuits en Hautes-Côtes de Beaune zijn inmiddels twee heuse appellations, een status mede verkregen door te kiezen voor het verbouwen van pinot noir en chardonnay. De regels binnen deze appellation laten toe dat wijnranken op verschillende manieren kunnen worden aangeplant. De beplanting van de wijnranken is over het algemeen minder dicht. Hierdoor reiken de wortels minder diep. De druiven worden wel goed blootgesteld aan de zon. Het geheel resulteert in aantrekkelijke, toegankelijke wijnen.

De grotere Hautes-Côtes de Beaune, met toeristische trekpleisters zoals Nolay en Le Rochepot, is een verleidelijk startpunt om de wijnhoogtes van Bourgogne te verkennen. Is het kopen van wijn je missie, ga in Nolay langs bij Cave du Val d’Or. Half coöperatie, half winkel en helemaal gerestyled, biedt de winkel een ruim assortiment wijnen aan uit de gehele Côte d’Or. Reis naar de kleinere plaatsen in de Hautes-Côtes-de-Beaune en je vindt bijvoorbeeld in Meloisey een aantal uitstekende domeinen: Domaine Mazilly, Domaine Parigot en Domaine Denis Carré. Denis Carré is een van de grootste promotors van de wijnen uit de Hautes-Côtes.

De grote coöperatie Nuiton-Beaunoy (Caves des Hautes Côtes de Beaune) is gevestigd aan de zuidrand van Beaune. Deze coöperatie kwam tot stand door een fusie tussen Cave des HautesCôtes, voorheen gevestigd in Saint-Romain, en enkele lokale coöperaties. Nuiton-Beaunoy verenigt meer dan honderd wijnbouwers afkomstig uit de gehele Côte d’Or. Als kennismaking met de hoogtes wordt de Hautes-Côtes de Beaune ‘Réserve’ geadviseerd. Dit is een stevige rode Bourgogne samengesteld uit vier lieux-dits met veel klein rood fruit en een snuifje kruiden. Nuiton-Beaunoy is een sowieso een waardevol adres voor wijnen van een constant goede kwaliteit.

Een bezoek aan de Hautes-Côtes, zeker aan de domeinen in de kleinere plaatsen, vergt enige voorbereiding. Bij veel domeinen wordt op prijs gesteld dat je een bezoek van tevoren afstemt. Zoals altijd verwijs ik je voor verdere adressen graag naar het boekje En Route vers les Bourgognes dat bij de VVV gratis verkrijgbaar is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.