Le Guide Hachette des Vins

Le Guide Hachette des Vins. Gevrey-Chambertin (Wijn uit Bourgogne)

Trots op een vermelding (zelfs in Gevrey-Chambertin)

In mijn stad is een grote boekwinkel die ik graag binnenloop. In de winkel staan enkele boeken over wijn, waaronder nog twee exemplaren van Le Guide Hachette des Vin 2017. Ergens in mij huist de aandrang om een van de verkoopmedewerkers aan te klampen met het verzoek die twee exemplaren uit de schappen te halen. De gids was bij het verschijnen in Nederland, een jaar geleden, reeds voor een groot deel gedateerd.

Begin september hield ik in Beaune Le Guide Hachette des Vins 2018 in mijn handen. Uiteindelijk verliet ik de winkel zonder aankoop. Het is een tantaluskwelling om terug in Nederland de gids te lezen en te beseffen wat voor moois je allemaal in Bourgogne hebt laten staan. Daarbij zou ik mezelf de vraag stellen welke wijnen inmiddels wel of niet zijn uitverkocht. Het thema ‘actualiteit’ speelt een rol vanaf het moment dat de gids in de verkoop wordt aangeboden. Ook in Frankrijk.

In Beaune bladerde ik even door het hoofdstuk ‘Bourgogne’. Zo kreeg de Montagny 1er Cru van Millebuis (2015) een vermelding in de nieuwe gids. Enkele dagen later bezocht ik de coöperatie in Buxy (Vignerons de Buxy), waar de wijnen van Millebuis worden verkocht. Ik stond er niet van te kijken dat, zelfs binnen een week na verschijnen van de gids, de hele partij was uitverkocht. Ik haal de bekende Vignerons de Buxy aan omdat ik het aldaar meer bizar heb meegemaakt. De Mâcon-Village ‘Clos de Mont-Rachet’ uit 2009 kreeg in Le Guide Hachette des Vins 2012 twee van de drie sterren én een zogenaamde ‘coup de coeur’. De 25.000 flessen vlogen natuurlijk in no time de deur uit. Maar waarom een jaar later de voorraad 2010 ook meteen was uitverkocht? Zelfs in Buxy was de verbazing nog van de gezichten af te lezen.

Wijnen die in eerdere versies van Le Guide Hachette des Vins een vermelding kregen, zijn op internet te raadplegen. Zelfs een deel uit Le Guide Hachette des Vins 2018 is in te zien. De rest van de meest recente informatie is versleuteld en alleen met een abonnement toegankelijk. De site biedt een schat aan informatie over de geschiedenis van een aanbieder, de wijnen, eerdere vermeldingen en proefnotities. Als ik de naam van een onbekende aanbieder tegenkom, raadpleeg ik de internetpagina van Le Guide Hachette des Vins om te kijken of deze aanbieder een beetje deugt.

Le Guide Hachette des Vins is natuurlijk niet zaligmakend. Er zijn in Frankrijk meer gezaghebbende wijngidsen. Stap maar een keer de winkel Athenaeum de la vigne et du vin in Beaune binnen voor een representatief overzicht van gidsen, boeken en tijdschriften. En ja, wanneer Le Guide Hachette des Vins 2018 in de Nederlandse schappen wordt geplaatst, zal ik het niet nalaten om één of twee pagina’s uit het hoofdstuk ‘Bourgogne’ in te zien. Om daarna met een diepe zucht de gids weer terug te plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.