Albert Heijn & Antonin Rodet

Clos Rodet in Mercurey (Wijn uit Bourgogne)

Clos Rodet in Mercurey

Herfst in Nederland en Bourgogne lijkt verder weg dan ooit. In de Albert Heijn kijk ik weemoedig naar etiketten van de wijnen van Maison Antonin Rodet. Op de etiketten staat een illustratie van Clos Rodet in Mercurey. Clos Rodet ligt drie kilometer van mijn Bourgondische residentie. Ik ben vele malen langs het imposante optrekje in Mercurey gelopen of gereden. De herfststemming biedt een uitgelezen moment om mijn gedachten terug te brengen naar Bourgogne en Maison Antonin Rodet nader voor te stellen.

Sinds enkele jaren haalt onze Albert Heijn de meeste wijnen uit Bourgogne bij Antonin Rodet. Het betreft vooral basis rood (pinot noir en gamay) en basis wit (chardonnay). Vooral met witte wijn wil ’s lands grootste kruidenier wat hoger inzetten door van Rodet ook Chablis (zelfs de 1er cru ‘Montmains’), Rully en Saint-Véran in de schappen te zetten. Verder zag ik van Rodet een rode en witte Hautes-Côtes de Beaune (Château de Mercey), een Saint-Romain en ten slotte wat onbestemde bubbels. Het was de Saint-Romain (rood en bio!), een school-voorbeeld van een mooie Bourgogne, die mij het beste beviel. Van de prijs werd ik minder vrolijk.

Nicolaas Klei vindt de basiswijnen van Maison Antonin Rodet ‘eenvoudig’, ‘prima’ of ‘sympathiek’. Hij vindt dat Rodet wel wat vaker ondeugend mag zijn en buiten de lijntjes mag kleuren. Ik had mijn hoop wat betreft dat ‘net wat extra’s’ gevestigd op het jaargang 2015. Maar de brave kwalificaties van Klei zijn nog steeds van toepassing. Mag ik met de bonuskaart zwaaien, dan is er enige twijfel om een van de duurdere wijn in de winkelwagen te plaatsen. Soms, bij een nieuw jaartal.

Antonin Rodet heeft in Bourgogne met zijn domein en handelshuis een grote naam opgebouwd. Hij is onder meer in het bezit van Château de Mercey en Château de Rully. Denk bij het eerste Château aan wijnen uit het zuiden van de Côte de Beaune en het noorden van de Côte Chalonnaise (Santenay, Maranges en Mercurey). Het tweede Château zet een aantal mooie Rully premiers cru’s in de etalage. Rodet is verder nauw betrokken bij de geschiedenis van Château de Chamirey, gelegen in het gelijknamige gehucht Chamirey (anderhalve kilometer ten zuiden van Mercurey). Onder deze naam wordt een miraculeuze Mercurey gemaakt. Bewaar de beste exemplaren een jaar of vijf en je hebt een indrukwekkende Bourgogne in je glas. Indrukwekkend zijn ook de prijzen (appellation village vanaf 22 euro). Naast het kasteel ligt een winkel.

Clos Rodet ligt in de Rue Grande, de grote straat die door het wijndorp Mercurey loopt. Het monumentale wijnhuis is op vaste tijden te bezoeken. Buiten word je door grote borden uitgenodigd om de grote wijnen van het huis te komen proeven en kopen. Als handelshuis zal je er wijnen uit heel Bourgogne aantreffen. De wijnen van Château de Mercey en Château de Rully spelen de hoofdrol. Daarnaast biedt het huis een grote rondleiding aan waarbij zelfs de gehele geschiedenis van de familie wordt verteld. Ik hield het bij de brochure die in de winkel lag.

Wat Maison Antonin Rodet in Nederland betreft, blijft het een kwestie van de ogen open houden. Een Albert Heijn plaatste in het najaar van 2015 een restpartij Viré-Clessé ‘l’Épinet’ 2012 in de schappen. Een mooie witte Bourgogne uit het noorden van de Mâconnais voor nog geen tien euro. Indertijd vergezeld door een sympathieke vermelding in Le Guide Hachette des Vins. Gekruiste vingers bij een volgende wijnmarkt bij de Albert Heijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.