Au coeur du vignoble auxerrois

Kiezen geblazen in Chitry (Wijn uit Bourgogne)

Kiezen geblazen in Chitry

Ik ben nog steeds een beetje aan het bekomen van mijn eerste bezoek aan Bourgogne dit jaar. De wijnen die ten zuiden van Auxerre worden gemaakt, hebben me namelijk knock-out geslagen. Voor een goede fles Bourgogne, die ook nog een keer betaalbaar is, schuimde ik de laatste jaren de Côte Chalonnaise en de Mâconnais af. Ik moet nu met mijn vinger ook nadrukkelijk naar de Grand Auxerrois wijzen. Wat heeft dat gebied mij op een heerlijke wijze de les gelezen.

Les Vignoble de l’Auxerrois, zoals deze wijnstreek ook wordt genoemd, bevinden zich ten zuiden en zuidoosten van de stad Auxerre. In grote lijn vormt de A6 de scheiding tussen de Chablisien en de Auxerrois met het eerste wijngebied ten noorden en het tweede wijngebied ten zuiden van de drukke snelweg. Rijd van Chablis naar Courgis (ook in dit dorpje mogen de wijnen zich ‘Chablis’ noemen), duik onder de A6 door en je rijdt het dorpje Chitry met zijn beroemde vestingkerk binnen. Door de auto achter de kerk te parkeren, zal ik het deze inbreng bij Chitry laten. Bij de eerste knock-out.

Geen betere kennismaking met een appellation dan een wandeling langs de wijngaarden. Een kleine, maar fijne wandeling (Au coeur du vignoble auxerrois) neemt je na een korte klim eerst terug naar de A6. Wandel verder en de rust keert terug. Je ziet de wijngaarden die Chitry omringen steeds beter. Naar het einde toe gunt de wandeling je zelfs een blik op de wijngaarden van Saint-Bris-le-Vineux en Irancy. Wanneer je in Chitry terugkeert, heb je ongeveer zeven kilometer gelopen.

In het hart van Chitry ligt een domein waarvan ik de naam op een stukje papier had geschreven: Olivier Morin. Dit domein presenteert zich als ‘un domaine au coeur du village de Chitry’. Vol hart, die Bourgondiërs. Olivier Morin heeft belangen aan beide zijden van de A6, dus ook een mooi aanbod van wijnen uit Chablis. Olivier speelt bovenal een perfecte thuiswedstrijd met twee mooie wijnen uit Chitry: ‘Constanze’ en ‘Olympe’. Ze ontlopen elkaar niet veel. De ‘Constanze’ is wat lichter, toegankelijker. De ‘Olympe’ biedt wat extra’s, heeft een meer vetter, boterachtig karakter. De kalkrijke bodem die Chablis beroemd maakt, trekt zich blijkbaar niets van die A6 aan en geven ook de wijngaarden van Chitry een bijzonder karakter. Olivier Morin weet dat als geen ander. Over zijn ‘Constanze’ noteerde ik: “Heel elegant, mooie mineralen, witte bloemen en een mooie présence van het fruit.” Eerlijk gezegd was ik volstrekt sprakeloos.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.