La Maison des Vins

Maison des Vins de la Côte Chalonnaise in Chalon sur Saône (Wijn uit Bourgogne)

Maison des Vins de la Côte Chalonnaise in Chalon-sur-Saône

Een vriendelijke ontvangst, een keuze uit meer dan honderd wijnen, een goede toelichting tijdens het proeven en geen vragende blik om wijn te kopen. Welkom in La Maison des Vins in Chalon-sur-Saône. Het onlangs verbouwde Maison, dat er nog steeds uitziet als een vakantiechalet, ligt aan de Promenade Sainte Marie aan de rand van het Parc George Nouelle. Hier, op loopafstand van het centrum, kan de auto gratis worden geparkeerd.

La Maison des Vins Côte Chalonnaise werd in 1982 opgericht om de Bourgognes uit het wijndistrict Côte Chalonnaise te promoten. De aangeboden wijnen worden eerst blind geproefd. De beste wijnen worden vervolgens in het verkoopgedeelte geplaatst. Twee keer per jaar wordt het assortiment vernieuwd. Geheel in de geest van de promotie van de wijnen, men betaalt voor een Bourgogne in La Maison des Vins net zoveel als bij een domein of een coöperatie. Het grote en gevarieerde aanbod wijnen is uniek in Bourgogne. Zelfs wanneer je met de Bourgogne als wijnregio zou willen kennismaken, zou ik je naar het Maison des Vins verwijzen.

Na kenbaar te hebben gemaakt om enkele Bourgognes te proeven, of daartoe wordt uitgenodigd, ga je langs het hele scala wijnen uit de Côte Chalonnaise. Men begint normaliter met het inschenken van wijn gemaakt van de aligoté druif. Vervolgens zijn de Bourgognes met de chardonnay druif aan de beurt (van régionale, village naar 1er Cru). Vervolgens biedt men dezelfde reeks aan met de pinot noir druif. Als feestelijke slot trakteert men je steevast op een Crémant de Bourgogne. De medewerkers van het Maison zijn niet te beroerd om op verzoek een extra fles voor je te openen. Ik nam ooit een goede vriend mee, tegen wie ik mompelde dat ik een bepaalde Mercurey zou willen proeven. De medewerkster haalde meteen de fles tevoorschijn. Ik probeerde haar er nog van te weerhouden om de fles te openen. Voordat ik het eerste woord uitsprak, hoorde ik al een plop. Het was overigens een ‘Les Crêts’ (1er Cru) van Domaine de Suremain. Twee doosjes stonden later op de kassabon.

Het assortiment wijnen in La Maison des Vins is uiteraard gebaseerd op het aanbod van de individuele domeinen en coöperaties. Een dubbel gevoel derhalve wanneer een wijnbouwer succesvol is. Uiteraard gun je hem of haar alle voorspoed van de wereld. Het betekent echter dat een domein het minder of niet meer nodig vindt om de wijnen te promoten. Wordt in een wijngids of tijdschrift een Bourgogne met sterretjes of hartjes behangen, kun je erop rekenen dat deze Bourgogne snel zal zijn uitverkocht. De wijnen van Stéphane Aladame zijn een goed voorbeeld. In 2009, tijdens mijn eerste bezoek aan het Maison, kon je verschillende Bourgognes kopen van deze rijzende ster uit Montagny-lès-Buxy. Zijn wijnen verdwenen stuk voor stuk uit het assortiment. Gelukkig biedt hij op moment van schrijven weer een Montagny 1er Cru (‘Les Maroques’) aan.

De Côte Chalonnaise is met haar vijf appellations villages een overzichtelijk district om kennis te maken met de wijnen uit Bourgogne. Verder is dit stukje Bourgogne bekend als het gaat om het aanbieden van kwalitatief goede wijnen voor een (nog) redelijke prijs. Wanneer ik langere tijd in Bourgogne verblijf, heb ik op een stukje papier mijn wensen en ideeën gekrabbeld welke wijndistricten, domeinen en wat niet meer te bezoeken. Wanneer ik in La Maison des Vin een witte Rully 1er Cru van Domaine Jean-Baptiste Ponsot proef, heb ik maar één gedachte: waarom zou ik in hemelsnaam?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.