La Maison des Vins

Maison des Vins de la Côte Chalonnaise in Chalon sur Saône (Wijn uit Bourgogne)

Maison des Vins de la Côte Chalonnaise in Chalon-sur-Saône

Een vriendelijke ontvangst, een keuze uit ver over de honderd wijnen, een goede uitleg bij een dégustation en geen vragende blik om wijn te kopen. Welkom in La Maison des Vins gelegen in Chalon-sur-Saône. Het onlangs verbouwde Maison, dat er van buiten nog steeds uitziet als een vakantiechalet, ligt aan de Promenade Sainte Marie aan de rand van het Parc George Nouelle. Hier kun je de auto gratis parkeren, ook nog een keer op loopafstand van het centrum.

Het Maison des Vins werd in 1982 opgericht om de wijnen uit de Côte Chalonnaise te promoten. De aangeboden wijnen worden eerst blind geproefd. De beste wijnen worden vervolgens in de winkel geplaatst. Twee keer per jaar wordt het assortiment vernieuwd. Geheel in de geest van de promotie van de wijnen, betaal je voor een fles wijn in La Maison des Vins net zoveel als bij een domein of coöperatie. Een dergelijk groot en gevarieerd aanbod van wijnen is uniek in Bourgogne.

Wanneer je kenbaar maakt de wijn te willen proeven, of daartoe wordt uitgenodigd, ga je langs de hele scala wijnen uit de Côte Chalonnaise. Men begint normaliter met het aanbieden van een Aligoté. Vervolgens is de Chardonnay aan de beurt (van regio, gemeente naar premier cru). Hetzelfde gebeurt met de Pinot Noir. Als feestelijke slot biedt men je een Crémant de Bourgogne aan. De medewerkers van het Maison zijn niet te beroerd om op verzoek een extra fles voor je te openen. Ik nam ooit een goede vriend mee, tegen wie ik mompelde dat ik een bepaalde Mercurey premier cru zou willen proeven. De medewerkster haalde meteen de fles tevoorschijn. Ik probeerde haar er nog van te weerhouden om de fles te openen. Voordat ik eerste woord uitsprak, hoorde ik al een plop. Het was overigens een mooie, karaktervolle ‘Les Crêts’ van Domaine de Suremain.

Het assortiment wijnen in La Maison des Vins is uiteraard gebaseerd op het aanbod van de individuele domeinen en coöperaties. Het is daarom een dubbel gevoel als een wijnbouwer succesvol is. Uiteraard gun je hem of haar alle voorspoed van de wereld. Het betekent echter dat men het minder of niet meer nodig vindt om zijn of haar wijnen te promoten via het Maison. Wordt in een of andere gids of tijdschrift een wijn met sterretjes of hartjes beloond, dan kun je erop rekenen dat deze wijn snel is uitverkocht. De fantastische wijnen van Stéphane Aladame zijn een goed voorbeeld. In 2009, toen ik voor de eerste keer La Maison des Vins bezocht, kon je nog verschillende wijnen kopen van deze nog immer rijzende ster uit Montagny-lès-Buxy. Zijn wijnen verdwenen stuk voor stuk uit het assortiment. Gelukkig staat er van hem inmiddels weer een Montagny premier cru (‘Les Maroques’).

De Côte Chalonnaise is met haar vijf appellations villages een overzichtelijke streek om kennis te maken met de wijnen uit Bourgogne. De regio is bekend als het gaat om het aanbieden van kwalitatief goede wijnen voor een (nog) redelijke prijs. Wanneer ik voor langere tijd in Bourgogne verblijf, heb ik op een stukje papier mijn wensen en ideeën gekrabbeld welke wijnstreken, plaatsen en domeinen te bezoeken. Wanneer ik in La Maison des Vin een witte Rully premier cru van Domaine Jean-Baptiste Ponsot proef, denk ik echter: waarom zou ik in hemelsnaam?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.