Onderweg in Bourgogne

En route vers les Bourgognes (Wijn uit Bourgogne)Een flesje wijn kopen in Bourgogne kan onder meer bij een kleine 2000 individuele producenten, 17 coöperaties en zo’n 300 handelshuizen. Om je te helpen een keuze te maken tussen een aantal van deze aanbieders, brengt het Bureau Inter-professionel des Vins de Bourgogne ieder jaar een groen boekje uit. Het boekje met de titel En route vers les Bourgognes is gratis verkrijgbaar bij iedere VVV. In pdf-formaat is het boekje te downloaden via de internetpagina van het BIVB. Uiteraard is de voertaal Frans. Naast de meeste teksten vind je een Engelse vertaling.

Dit jaar kiezen rond de 350 aanbieders ervoor te worden vermeld in En route vers les Bourgognes. Bij iedere aanbieder vind je informatie over welke taal of talen men spreekt, de range van de prijzen en de openingstijden (al dan niet via een rendez-vous). De deelnemers zijn te herkennen aan het bordje met de tekst De Vignes en Caves dat meestal bij de ingang is bevestigd. Nu zijn de vermelde namen zeker geen kleine jongens of meisjes, maar het spreekt voor zich dat de meest bekende namen in Bourgogne buiten dit boekje om hun eigen weg vinden naar de klant, importeur of restaurant.

Het ondertekenen van De Vignes en Caves, een soort ‘charter van ontvangst’, betekent dat de wijnaanbieders zich committeren aan bepaalde richtlijnen. Verwacht ten minste een vriendelijk en mogelijkheid tot een individueel ontvangst en in een buitenlandse taal indien mogelijk, het gratis proeven van één glas wijn, informatie over de wijnen die worden verkocht, het beantwoorden van vragen en informatie over zowel de wijnregio Bourgogne in het algemeen als het betreffende domein en verkoop van de aangeboden wijnen, minimaal drie en minimaal twaalf flessen bij bezorging.

Wat betreft al die andere adressen waar je wijn kunt kopen, check eerst op internet of men jou ontvangt tijdens vaste openingstijden of middels een afspraak. Mocht je per se een wijnbouwer spontaan willen bezoeken, doe dit laat in de middag. De kans dat je iemand aantreft binnen het domein is groter. Tussen de werkzaamheden in de wijngaarden en de avondmaaltijd moet er vast nog iets worden gerepareerd of schoongemaakt. Zeker in de Côte d’Or (Côtes de Nuits en de Côtes de Beaune) werkt men veelal middels een RDV (rendez-vous). Sommige deuren blijken moeilijk, zo niet onmogelijk te openen. Zelfs de bekende Engelse wijnschrijver Patrick Matthews stuitte op een bordje met de tekst ‘Don’t bother knocking‘.

Hoeveel wijn je dient te kopen bij een bezoek aan een domein blijft een interessante vraag. “Koop minstens een fles als blijk van waardering voor de genoten gastvrijheid”, schreef Hubrecht Duijker in 2000. Vijf jaar later deed Patrick Matthews de suggestie om twee doosjes te kopen, maar het verder goedkoop te houden met vooral regionale en gemeentewijnen en een paar 1er cru’s. Deels om praktische redenen, want je wil tenslotte eenmaal thuisgekomen niet meteen al die dure cru’s openen, die juist beter worden door ze een paar jaar te bewaren.

Een gedachte over “Onderweg in Bourgogne

  1. Pingback: Etiquette bij bezoek aan een domein | Wijn uit Bourgogne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.