Onderweg in Bourgogne

En route vers les Bourgognes (Wijn uit Bourgogne)Een flesje wijn kopen in Bourgogne kan onder meer bij een kleine 2000 individuele producenten, 17 coöperaties en zo’n 300 handelshuizen. Om je te helpen een keuze te maken tussen een aantal van deze aanbieders, brengt het Bureau Interprofessionel des Vins de Bourgogne ieder jaar een groen boekje uit. Het boekje met de titel En route vers les Bourgognes is gratis verkrijgbaar bij iedere VVV. In pdf-formaat is het boekje te downloaden via de internetpagina van het BIVB. Uiteraard is de voertaal Frans. Naast de meeste teksten vind je een Engelse vertaling.

Dit jaar kiezen rond de 350 aanbieders ervoor te worden vermeld in En route vers les Bourgognes. Deze aanbieders conformeren zich aan een aantal regels rondom ontvangst, uitleg, proeven en het beantwoorden van vragen. Je leest verder of het een domein, coöperatie of handelshuis betreft, welke talen men spreekt, de range van de prijzen en de openingstijden (al dan niet via rendez-vous). De deelnemers zijn te herkennen aan het bordje met de tekst Les Vignes en Caves dat meestal bij de ingang is bevestigd. Nu zijn de vermelde namen zeker geen kleine jongens en meisjes, maar het spreekt voor zich dat de meest bekende namen in Bourgogne buiten dit boekje om hun eigen weg vinden naar de klant, importeur of restaurant.

Wat betreft al die andere adressen waar je wijn kunt kopen, check eerst op internet of men is te bezoeken tijdens vaste openingstijden of middels een afspraak. Mocht je per se een wijnbouwer spontaan willen bezoeken, doe dat laat in de middag. De kans dat je dan iemand treft binnen het domein is groter. Tussen de werkzaamheden in de wijngaarden en het avondeten moet er vast iets worden gerepareerd of schoongemaakt. De slechtste tijd is uiteraard la vendange, maar de wijnbouwers zijn dan niet verlegen om een bordje op te hangen met de mededeling dat zij even wat anders hebben te doen.

Zeker in de Côte d’Or (Côtes de Nuits en de Côtes de Beaune), met de betere en duurdere wijnen, werkt men veelal middels RDV (rendez-vous). Dien je van tevoren een afspraak te maken, dan is de telefoon de beste manier. E-mail wordt soms laat, soms niet gelezen. Weet je in Bourgogne de weg een beetje, dan kan middels een introductie de deur voor jou worden geopend. Sommige deuren blijken moeilijk, zo niet onmogelijk te openen. Zelfs de bekende Engelse wijnschrijver Patrick Matthews stuitte ooit op een bordje met de tekst ‘Don’t bother knocking‘.

Een ideaal moment om een domein te bezoeken is een porte ouverte. Deze wordt meestal gehouden in een groot weekend, zoals rond Hemelvaart en Pinksteren. Portes ouvertes staan vaak langs de weg aangegeven. Het afgelopen voorjaar noteerde ik tijdens de korte rit over de D981 van Chagny naar Germolles de namen van maar liefst drie interessante adressen. Houd de diverse Bourgondische media in de gaten. Via het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui vernam ik dat zelfs het topdomein van Dominique Lafon in Meursault de deuren opende voor publiek! Nieuwsblog, zoals Infos Dijon, Info Chalon en Mâcon Infos zijn zeer actueel. Op de internetpagina van het BIVB staat ook een aantal portes ouvertes (zie ‘l’agenda’).

Hoeveel wijn je moet kopen bij een bezoek aan een domein blijft een interessante vraag. “Koop minstens een fles als blijk van waardering voor de genoten gastvrijheid”, schreef Hubrecht Duijker in 2000. Vijf jaar later deed Patrick Matthews de suggestie om twee doosjes te kopen, maar het verder goedkoop te houden met (± 75%) regionale of gemeentewijnen. Ten minste één doosje wijn lijkt mij meer dan redelijk. Soms twijfel ik (of doe ik of ik twijfel). Wanneer men het dan volstrekt geen probleem vindt om een doosje samen te stellen, ga ik meestal op dat aanbod in. Of wordt dat mijn tweede doosje wijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.