Chablis (II: de topjaren 2014 en 2015)

Domaine Collet in Chablis (Wijn uit Bourgogne)

Domaine Jean Collet et Fils in Chablis

Chablis staat met de jaren 2014 en 2015 weer helemaal in the spotlights. In 2014 was Chablis helemaal … Chablis: een klassiek jaar met frisse wijnen, prachtige aroma’s en de typische mineraliteit en ziltigheid die je van een goede Chablis mag verwachten. De 2014 laat zich verder goed bewaren. Met de nodige aandacht in de media voor de uitstekende Chablis uit 2014 was het dit voorjaar, toen ik Chablis bezocht, een hele toer om een doos of zelfs maar een fles uit 2014 te bemachtigen.

Gelukkig was dit voorjaar de Chablis uit 2015 reeds in de fles. Dat jaar is door de wijnpers zo mogelijk nog meer gehypet. Chablis uit 2015 is, laat ik wat impressies verzamelen: steenachtig, puur, levendig, rijk en fruitig met rijpe tonen van geel fruit. Het jaar 2015 was erg zonnig. Daarom is de Chablis uit dat jaar relatief snel rijp en heeft het een mooie zuurgraad. Men verwacht zelfs dat de 2015 beter zal aanslaan bij een groter deel van het kooppubliek dan de 2014.

Geen bezoek aan Chablis zonder bij het Domaine Denis Race langs te gaan. Nadat eerder Denis en Laurence Race mij te woord stonden, mocht ik dit voorjaar kennismaken met hun dochter Claire en de grote labrador die haar overal vergezelde. Sinds het voltooien van haar wijnstudie wordt haar voornaam prominent vermeld op de internetpagina van het domein. Zij is daarmee de vierde generatie wijnbouwers in de familie. Claire bevestigde dat de Chablis uit 2014 het domein in no time uitvloog. Lovende woorden in Le Guide Hachette des Vins gaf de verkoop een extra steuntje in de rug. Zij presenteerde vervolgens een aantal versies uit 2015. De ‘Montmains’ (1er cru) was een van mijn favorieten.

Hugh Johsons standaardwijn is Chablis. In zijn jaarlijkse gids benoemt hij een aantal goede domeinen. Die met een sterretje vindt hij uitstekend. Domaine Jean Collet et Fils heeft zo’n sterretje. Ik werd vriendelijk ontvangen bij een archaïsche, eikenhouten bar. Ik koos eerst voor de generieke Chablis, eentje niet opgevoed in hout. Fris, mooie mineralen en nu al zeer aantrekkelijk. Door vervolgens naar de ‘Vaillon’ (1er cru) 2015 te wijzen, leek ik voor de jackpot te kiezen. Plaats het glas ter hoogte van de borststreek en de opulente geuren van deze Chablis vullen meteen de neus. Jong is het nog een wijn waarin de tonen fruit en mineraliteit nog een beetje tegen elkaar opboksen. Na drie jaar wachten, zo werd mij verteld, is alles mooi in balans. Ik durfde niet te zeggen dat ik een dergelijk geduld moeilijk zou kunnen opbrengen. Wat een prachtige Chablis. Over een lange afdronk gesproken: nog tijdens het pinnen.

Toen ik de laatste dag van mijn verblijf in Chablis de doosjes ophaalde bij Domaine Collet, had het genoegen om wat woorden te wisselen met mevrouw Collet. Op zoek naar benzine voor de terugweg verwees ze mij naar een alleraardigst stationnetje in de Rue Auxerroise. Toen ik daar de auto parkeerde, kwam er meteen een oudere man naar buiten om mij eerst de hand te schudden en vervolgens de tank van de auto te vullen. Met een “rij voorzichtig terug naar Nederland” namen wij afscheid. Chablis heeft het helemaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.