Chablis (II: de topjaren 2014 en 2015)

Domaine Collet in Chablis (Wijn uit Bourgogne)

Domaine Jean Collet et Fils in Chablis

Chablis staat met de jaren 2014 en 2015 weer helemaal in the spotlights. In 2014 was Chablis helemaal … Chablis: een klassiek jaar met frisse wijnen, prachtige aroma’s en de typische mineraliteit en ziltigheid die je van een goede Chablis mag verwachten. De 2014 laat zich verder goed bewaren. Met de nodige aandacht in de media voor de Chablis uit 2014 was het dit voorjaar, toen ik Chablis bezocht, een hele toer om een doos of zelfs maar een fles uit 2014 te bemachtigen.

Gelukkig was dit voorjaar de Chablis uit 2015 reeds in de fles. Dat jaar is door de wijnpers zo mogelijk nog meer gehypet. Chablis uit 2015 is, laat ik wat impressies verzamelen: steenachtig, puur, levendig, rijk en fruitig met rijpe tonen van geel fruit. Het jaar 2015 was erg zonnig. Daarom is de Chablis uit dat jaar relatief snel rijp en heeft het een mooie zuurgraad. Men verwacht zelfs dat de 2015 beter zal aanslaan bij een groter deel van het kooppubliek dan de 2014.

Geen bezoek aan Chablis zonder bij het Domaine Denis Race langs te gaan. Nadat tijdens eerdere bezoeken Denis en Laurence Race mij te woord stonden, mocht ik dit voorjaar kennis maken met hun dochter Claire en de grote labrador die haar vergezelde. Sinds het voltooien van haar wijnstudie wordt haar voornaam prominent vermeld op de internetpagina van het domein. Zij is daarmee de vierde generatie wijnbouwers in de familie. Claire bevestigde dat de Chablis uit 2014 het domein in no time uitvloog. Ik deed de veronderstelling dat de Le Guide Hachette des Vins, die over een aantal van de wijnen bijzonder te spreken was, de verkoop een steuntje in de rug heeft gegeven. Dat bleek helemaal waar te zijn. Vervolgens presenteerde zij met trots een rijk scala wijnen uit 2015. Met onder meer een doosje ‘Montmains’ (premier cru) 2015 liep ik terug naar de auto.

Wanneer je vanuit het westen Chablis binnenrijdt via de Rue Auxerre, buig je net na een kleine rotonde rechtsaf de Rue de la Liberté in. Na een dikke 50 meter ligt rechts het Domaine Jean Collet et Fils. Binnen werd ik vriendelijk ontvangen bij een archaïsche, eikenhouten bar. Alsof een menukaart werd gepresenteerd, mocht ik kiezen uit een selectie wijnen. Ik koos eerst voor de generieke Chablis, eentje niet opgevoed in hout. Fris, mooie mineralen en nu al zeer aantrekkelijk. Door vervolgens naar de ‘Vaillon’ (premier cru) 2015 te wijzen, leek ik voor de jackpot te kiezen. Plaats het glas ter hoogte van de borststreek en de opulente geuren van de ‘Vaillon’ vullen meteen de neus. Jong is het nog een wijn waarin de tonen fruit en mineraliteit nog een beetje tegen elkaar opboksen. Na drie jaar wachten, zo werd mij verteld, is alles mooi in balans. Ik durfde niet te zeggen dat ik een dergelijk geduld niet zou kunnen opbrengen. Wat een prachtige Chablis. Toen ik wat later in mijn tas naar een betaalmiddel zocht, schoot ik in de lach. De smaaksensaties van de ‘Vaillon’ zongen voor de zoveelste keer rond in mijn mond. Over een indrukwekkende afdronk gesproken.

De laatste dag van mijn verblijf in Chablis haalde ik mijn doosjes op bij Domaine Collet. Ik had het genoegen om nog wat woorden te wisselen met mevrouw Collet. Op zoek naar een tankstation verwees ze mij naar een alleraardigst stationnetje in de Rue Auxerre. Toen ik daar de auto parkeerde, kwam er meteen een oudere man naar buiten om mij eerst de hand te schudden en vervolgens de tank van de auto te vullen. Met een “rij voorzichtig terug naar Nederland” namen wij afscheid. Chablis heeft het helemaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.