Chablis (I: kennismaking)

Domaine Denis Race in Chablis (Wijn uit Bourgogne)

Domaine Denis Race

Wanneer ik langere tijd in Bourgogne verblijf, kies ik ervoor om middels een omweg via de Champagne eerst naar Chablis te rijden. Ik plaats hierbij de aantekening dat het passeren van Chaource mij de gelegenheid biedt om in dat plaatsje de gelijknamige kaas te kopen. Laat ik drie redenen opsommen voor deze bewust gekozen détour:

– Chablis is meestal erg lekker;
– De prijs-/kwaliteitsverhouding;
– Het proeven en kopen is laagdrempelig.

Mijn eerste doosje Chablis kocht ik in de winkel van Jean-Marc Brocard in het centrum van Chablis. Het betrof ‘Les Beauregards’ (1er Cru) uit 2005. Ik herinner mij niet alleen de ontelbare smaaksensatie, maar ook de kalme cadans waarmee die smaken en sensaties zich presenteerden. In het plaatsje Préhy, zo’n acht kilometer ten zuiden van Chablis, ligt het grote domein van Jean-Marc Brocard. Daar leerde ik enkele jaren later dat Chablis niet ieder jaar sensationeel is. ‘Les Beauregards’ 2007 had een te dominante citrustoon. Zelfs de ‘Les Clos’ (Grand Cru) 2007 woog niet op tegen die klassieker uit 2005. Die grand cru wellicht te snel geopend, hoewel het jaartal 2007 daartoe wel uitnodigde.

De daarop volgende jaren deed ik Chablis tekort totdat het ter sprake kwam tijdens een bezoek aan Wijnkoperij de Loods in Ginneken bij Breda. Een medewerker van deze winkel attendeerde mij op Denis Race, een naam die ik vlug op de achterzijde van mijn aankoopbonnetje krabbelde. Tegenwoordig haal ik trouw de nodige Chablis bij Domaine Denis Race. De wijnen van Denis zijn uitzonderlijk goed, een beetje bio en zeer betaalbaar. De ‘Montmain Vieilles Vignes’ (1er Cru) uit 2013 was een frisse, heldere wijn vol rijp fruit met een zelfs een toefje ananas.

De laagdrempeligheid van Chablis wordt onderstreept door de vele winkels in het dorp waarin de domeinen hun wijnen aanbieden. Bijzonder dat je op deze manier kunt kennismaken met topdomeinen zoals William Fèvre of Château LongDepaquit. In het eerste weekend van mei wordt in Chablis de jaarlijkse wijn- en bloemenmarkt gehouden. Lang op mijn verlanglijst en vorig jaar de gelegenheid gevonden voor een bezoek. De helft van de marktkramen verkocht, niet verrassend, bloemen. Bij de andere helft, zo’n 15 standhouders, stond Chablis op de tafel. De domeinen waren veelal niet uit Chablis zelf, maar uit de omringende dorpen. Samen met de geopende winkels is dit eerste weekend in mei een uitgelezen moment om je in Chablis onder te dompelen.

Het domein Jean Dauvissat Père & Fils uit Milly was aanwezig tijdens de jaarmarkt. Jean gebruikte voor de promotie van zijn wijnen Le Guide Hachette des Vins. Deze lag prominent geopend naast de flessen wijn. Volgens de gids maakt Jean een hele goede ‘Côte de Léchet’ (1er Cru). Je zou bijna zeggen dat hij dit aan zijn stand verplicht is, omdat zijn domein in Milly is gevestigd aan de Rue Léchet. De 2013 was een heerlijke lenteachtige wijn die vooral naar witte bloemen smaakte. Dat kwam overigens niet door de bloemenmarkt, maar door de zuidelijke ligging van het climat.

In Chablis ligt de verder de grote coöperatie La Chablissienne, naar verluidt een van de beste uit de Bourgogne. Ik loop er nog steeds naar binnen, al was het maar om even te kijken naar de immer aantrekkelijke aanbieding. Het valt me op dat men bescheiden is met het verkopen van recente jaargangen. Dit betekent niet per se slecht nieuws. Vorig jaar kocht ik een ‘Grande Cuvée’ (1er Cru) uit 2012. Rijk van smaak, zacht met weinig zuren, mooie afdronk. De recentere versie uit 2014, met nog een scherp randje, lag dit voorjaar bij Gall & Gall in de aanbieding. Meteen gekocht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.