Chablis (I: kennismaking)

Domaine Denis Race in Chablis (Wijn uit Bourgogne)

Domaine Denis Race in Chablis

Wanneer ik langere tijd in Bourgogne verblijf, kies ik ervoor om middels een kleine omweg via de Champagne eerst naar Chablis te rijden. Ik zet voor deze bewust gekozen détour een drietal redenen op een rijtje:

– Wijn uit Chablis is meestal erg lekker;
– De prijs-/kwaliteitverhouding van Chablis is een van de beste in Bourgogne;
– Het proeven en kopen van wijn in Chablis is laagdrempelig.

Mijn eerste doosje Chablis kocht ik in de winkel van Jean-Marc Brocard in het centrum van Chablis. Het betrof ‘Les Beauregards’ (1er cru) uit 2005. Ik herinner mij niet alleen de ontelbare smaaksensatie, maar ook de kalme cadans waarmee die smaken en sensaties zich presenteerden. In het plaatsje Préhy, zo’n acht kilometer ten zuiden van Chablis, ligt het grote domein van Jean-Marc Brocard. Daar leerde ik enkele jaren later dat Chablis goede en minder goede jaren kent. ‘Les Beauregards’ 2007 had te dominante citrustonen. Zelfs de ‘Les Clos’ (grand cru) 2007 woog niet op tegen de klassieker uit 2005. De laatste wellicht te snel geopend.

De daarop volgende jaren deed ik Chablis tekort totdat het ter sprake kwam tijdens een bezoek aan Wijnkoperij de Loods in Ginneken bij Breda. Een medewerker van deze winkel attendeerde mij op Denis Race, een naam die ik vlug op de achterzijde van mijn aankoopbonnetje krabbelde. Tegenwoordig haal ik de nodige Chablis bij Domaine Denis Race. De wijnen van Denis zijn uitzonderlijk goed, een beetje bio en best betaalbaar. De ‘Montmain Vieilles Vignes’ (1er cru) uit 2013 was een frisse, heldere wijn vol rijp fruit met een toefje ananas.

De laagdrempeligheid van Chablis wordt onderstreept door de vele winkels in het dorp waarin de domeinen hun wijnen aanbieden. Bijzonder dat je op deze manier kunt kennismaken met topdomeinen zoals William Fèvre of Château LongDepaquit. In het eerste weekend van mei wordt in Chablis de jaarlijkse Wijn- en Bloemenmarkt gehouden. Lang op mijn verlanglijst en vorig jaar de gelegenheid gevonden deze markt te bezoeken. De helft van de marktkramen verkocht, niet verrassend, bloemen. Bij de andere helft, ik schatte zo’n 15 standhouders, stond Chablis op de tafel. De domeinen waren veelal niet uit Chablis zelf, maar uit de omringende dorpen. Samen met de geopende winkels is dat eerste weekend in mei een uitgelezen moment om je in Chablis onder te dompelen.

Het domein Jean Dauvissat Père & Fils uit Milly was aanwezig tijdens de jaarmarkt. Jean gebruikte voor de promotie van zijn wijnen Le Guide Hachette des Vins. Deze lag prominent geopend naast de flessen wijn. Volgens de gids maakt Jean een hele goede ‘Côte de Léchet’ (1er cru). Je zou bijna zeggen dat hij dit aan zijn stand verplicht is, omdat zijn domein in Milly is gevestigd aan de Rue Léchet. De 2013 was een indrukwekkende wijn die vooral naar witte bloemen smaakte. Dat kwam overigens niet door de bloemenmarkt, maar door de zuidelijke ligging van het climat.

In Chablis ligt de verder de grote coöperatie La Chablissienne, naar verluidt een van de beste uit de Bourgogne. Ik loop er nog steeds naar binnen om te kijken wat men aanbiedt en wat in de aanbieding is. Het valt me op dat men bescheiden is met het verkopen van recente jaargangen. Dit betekent niet per se slecht nieuws. Vorig jaar kocht ik een ‘Grande Cuvée’ (1er cru) uit 2012. Rijk van smaak, zacht met weinig zuren, mooie afdronk. De recentere 2014, met nog wat scherpe randjes, lag dit voorjaar bij Gall & Gall in de aanbieding.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.