Coöperaties in de Côte Chalonnaise: Buxy

Vignerons de Buxy (Wijn uit Bourgogne)

Vignerons de Buxy

Cave des Vignerons de Buxy, zo heet de coöperatie in Buxy en zij is de grootste binnen de Côte Chalonnaise. Haar bekendheid reikt verder dan de grenzen van Bourgogne. Grote kans dat je je auto parkeert naast eentje die ook een buitenlands kenteken draagt. Zeker in het weekend, wanneer vakantiegangers naar huis gaan, wordt Buxy nog snel even aangedaan door een internationaal publiek. Ook grote kans dat je in Nederland tijdens een bezoek aan een supermarkt een van de wijnen uit Buxy in je handen houdt. De coöperatie Vignerons de Buxy zet haar generieke rode en witte Bourgogne in de schappen van onder meer onze Jumbo, Jan Linders, Plus en onze eigen Coop.

De witte en rode Bourgognes uit 2005 die in Nederlandse supermarkten werden geplaatst, waren ongekend lekker. Nicolaas Klei gaf deze wijnen het predicaat ‘omfietswijn’. Inderdaad, die exemplaren boden ongelooflijk veel waar voor je geld. De laatste jaren krijgen de wijnen uit Buxy in de Nederlandse wijngidsen veelal het stempel ‘basis- of instapbourgogne’. Ik pakte voor alle zekerheid een witte 2015 uit de schappen van een nabije supermarkt. Ik onderschrijf de conclusie van de wijngidsen. Maar of ik daar verder vrolijk van word?

De basiswijnen van Vignerons de Buxy worden in de winkel van de coôperatie onder de naam ‘Buissonier‘ verkocht. Het blijft een kwestie van proeven en ja, de Aligoté uit 2015 beviel ons prima. Les Climats zijn kwalitatief beter. De 1er cru’s hebben baat bij even laten liggen, want in hun jonge jaren willen ze wat weerbarstig zijn. Het beste van Buxy is de derde selectie wijnen: domeinen die bottelen onder de naam Cave des Vignerons de Buxy. De wijnen van Domaine Laborbe Juillot zijn een goede keuze. Ga voor de rode of witte Givry 1er cru of voor de witte Rully ‘Saint Jacques’, ieder jaar een trefzekere keuze. Alles in balans: de bloemen, het fruit, de mineraliteit, opgevoed in een klein eiken vaatje. Verder mag je in Buxy de Mâcon-Villages in de gaten houden. ‘Clos de Mont-Rachet’ doet het ieder jaar goed. Soms heel erg goed.

Sinds een jaar of drie is er in Cave des Vignerons de Buxy een speciale ruimte ingericht voor wijnen die worden verkocht onder de naam Millebuis. Deze wijnen zijn afkomstig uit de gehele Côte Chalonnaise. Over dit prestigieuze label wordt een video gepresenteerd, die om de twee, drie minuten opnieuw begint. Kans dat bij een wat langer bezoek aan Buxy het muziekje ook bij jou aardig op de zenuwen begint te werken. De wijnen niet trouwens. Hier een aantal mooie exemplaren binnen de appellation village Montagny: ‘Les Coères’ voor liefhebbers van stevig geel fruit, ‘Mont Cuchot’ voor meer mineraliteit. Wel een paar euro duurder deze Millebuis wijnen, maar dat bevroed je bij zo’n chique presentatie.

“Pile ‘em high”, zo schreef Patrick Matthews tongue-in-cheek over Cave des Vignerons de Buxy. Ik loop inmiddels deze coöperatie niet meer uit met een chariot gestapeld met dozen wijn. Eén of twee flessen uitproberen, dat kan ik niet laten. Sowieso is het leuk rond te lopen in deze grote coöperatie, te kijken, te luisteren, te ruiken en af en toe te proeven. De zintuigen komen niets te kort. Cave des Vignerons de Buxy is daarom de essentie van Bourgogne binnen een aantal vierkante meters.

N.b.: in Saint-Genoux-Le-National, een kleine 15 kilometer ten zuiden van Buxy, is een dependance van Cave des Vignerons de Buxy. Aandacht voor andere openingstijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.