Coöperaties in de Côte Chalonnaise: Bissey-sous-Cruchaud

Cave de Bissey in Bissey-sous-Cruchaud (Wijn in Bourgogne)

Cave de Bissey in Bissey-sous-Cruchaud

Wanneer je binnen de Côte Chalonnaise over de D981 in zuidelijke richting rijdt en na Givry de N80 passeert, kom je in de meest zuidelijke appellation village van deze wijnstreek: Montagny. Binnen en rondom Montagny liggen de drie coöperaties (caves coopératives) die de Côte Chalonnaise rijk is. Ze zijn gevestigd in Bissey-sous-Cruchaud, Buxy en Genouilly. Naast La Maison des Vins in Chalon-sur-Saône vormen ze een uitstekende kennismaking met de Côte Chalonnaise.

Het aanbieden van een breed assortiment wijnen met een groeiende kwaliteitsfactor vormt een belangrijke troef in de handen van de coöperaties. De prijzen zijn gelukkig zeer schappelijk gebleven. Ondanks dat ik de individuele bijdrages van de domeinen meer en meer weet te waarderen, blijf ik trouw aan de drie genoemde coöperaties, die in Bissey-sous-Cruchaud in het bijzonder. Hier schuilt ook een praktische reden achter. Zo vlak bij mijn bourgondische residentie is het door de jaren heen welhaast mijn privékelder geworden.

Opgericht in 1928 is de coöperatie in Bissey-sous-Cruchaud (Cave de Bissey) een van de oudste in Bourgogne, in ieder geval de oudste binnen de Côte Chalonnaise. Voor de wijnbouwers is deze coöperatie groot genoeg om er de voordelen van te plukken. De coöperatie is klein genoeg om de menselijke maat hoog in het vaandel te houden. Er hangt binnen die Cave de Bissey een welhaast familiaire sfeer en dat blijkt onder meer uit de hulpvaardigheid en vriendelijkheid van de medewerkers van de coöperatie.

Als meest noordelijke coöperatie in de Côte Chalonnaise krijgt Cave de Bissey ook wijnen uit de zuidelijke Côte de Beaune aangeboden: Santenay, Maranges en Hautes-Côtes de Beaune. Zeker goed, zeker de Maranges, maar niet per se de omweg waard. Wat betreft de kleur rood is de Côte Chalonnaise dat wel. Wanneer je op zoek bent naar een goede en goedkope Bourgogne, maar ver verheven boven een zogenaamde instap-Bourgogne, dien je naar deze wijn uit te kijken. Hij heeft een grotere broer: ‘Cuvée Prestige’. Je blijft ook hiermee onder het tientje.

Alle coöperaties in de Côte Chalonnaise hebben een groot aanbod Montagny. Bij Cave de Bissey is ‘Les Pidances’ de topper. De smaaknotitie over de 2014, opgetekend in Le Guide Hachette des Vins, leert ons het volgende : “Een bleke, gele kleur, botertje, vleugje honing, wat mandarijn en mango.” Wat verse geitenkaas erbij en het feestje is compleet. ‘Les Pidances’ uit 2015 laat zich al prima drinken, heeft baat bij even laten liggen om de wijn meer in balans aan te treffen. Over goede witte wijn gesproken, houd ook de Bouzeron en de Rully in de gaten.

En dan hebben we binnen Cave de Bissey nog de Crémants. Allemaal even lekker: de Blanc de Blanc, de Blanc Brut, de Blanc de Noir en de Rosé Brut. Mijn keuze gaat tegenwoordig uit naar de Blanc de Blanc: fijne bubbel, fruitig en fris. Maar trek je niets aan van mijn adviezen en bezoek Cave de Bissey vooral zelf. En tja, start meteen maar met die carte de fidélité, want je zult er toch terugkeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.