Caves coopératives in de Côte Chalonnaise (I: Bissey-sous-Cruchaud)

Cave de Bissey in Bissey-sous-Cruchaud (Wijn in Bourgogne)

Cave de Bissey in Bissey-sous-Cruchaud

Wanneer je binnen de Côte Chalonnaise over de D981 in zuidelijke richting rijdt en na Givry de N80 passeert, kom je in de meest zuidelijke appellation van deze wijnstreek: Montagny. In en rondom deze appellation liggen de drie coöperaties (caves coopératives) die de Côte Chalonnaise rijk is. Ze zijn gevestigd in Bissey-sous Cruchaud, Buxy en Genouilly.

Coöperaties dragen bij om kennis te vergaren over de wijnen uit Bourgogne. Binnen de Côte Chalonaisse, met ‘maar’ een vijftal appellations villages, is dat ook nog een keer relatief gemakkelijk. Ondanks dat ik meer en meer domeinen van individuele wijnbouwers bezoek, blijf ik trouw aan de drie genoemde coöperaties. Het aanbieden van een breed assortiment wijnen met een groeiende kwaliteitsfactor blijft een belangrijke troef in de handen van de coöperaties. Sowieso blijft het rondlopen, rondkijken, rondsnuiven en af en toe proeven binnen een cave coopérative een heerlijk en vrijblijvend genoegen.

Opgericht in 1928 is de coöperatie in Bissey-sous-Cruchaud (Cave de Bissey) een van de oudste in Bourgogne, in ieder geval de oudste van de Côte Chalonnaise. Voor de wijnbouwers is deze coöperatie groot genoeg om er de voordelen van te plukken. De coöperatie is klein genoeg om de menselijke maat hoog in het vaandel te houden. Er hangt binnen die Cave de Bissey een welhaast familiaire sfeer.

Als meest noordelijke coöperatie in de Côte Chalonnaise krijgt zij ook wijn uit de zuidelijke Côte de Beaune aangeboden: Santenay, Maranges en Hautes-Côtes de Beaune. Zeker goed, maar niet per se de omweg waard. In dezelfde kleur rood is de fruitige Côte Chalonnaise dat wel. Wanneer je op zoek bent naar een goede en goedkope Bourgogne, in dit geval voor 7 euro en wat centen, dien je naar deze wijn uit te kijken. De wijn heeft een grotere broer: ‘Cuvée Prestige’. Je blijft ook hiermee onder het tientje.

Zoals bij de twee andere coöperaties in de Côte Chalonnaise heeft Cave de Bissey een goed aanbod Montagny. ‘Les Pidances’ is de topper. De smaaknotitie over de 2014, opgetekend in Le Guide Hachette des Vins, vertelt onder meer: “Een bleke, gele kleur, botertje, vleugje honing, wat mandarijn en mango.” Wat verse geitenkaas erbij en het feestje is compleet. Op het moment van schrijven ontwikkelt de wijn zich nog steeds mooi in de fles. Hij wordt wat vetter en romiger en alle facetten van de wijn komen mooi in balans. ‘Les Pidances’ uit 2015 laat zich al prima drinken, Misschien nog een beetje onstuimig, heeft daarom baat bij nog even laten liggen. Als het gaat om een goede witte wijn, is ook de Rully van Cave de Bissey ieder jaar het proberen waard.

En dan hebben we binnen Cave de Bissey nog de Crémants. Allemaal even lekker: de Blanc de Blanc, de Blanc Brut, de Blanc de Noir en de Rosé Brut. Mijn keuze gaat tegenwoordig uit naar de Blanc de Blanc: een fijne bubbel, fruitig en fris. Maar trek je niets aan van mijn adviezen en bezoek Cave de Bissey vooral zelf. En ja, start meteen maar met de carte de fidélité, want je zult er toch terugkeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.