Caves coopératives in de Côte Chalonnaise (I: Bissey-sous-Cruchaud)

Cave de Bissey in Bissey-sous-Cruchaud (Wijn in Bourgogne)

Cave de Bissey in Bissey-sous-Cruchaud

Wanneer je binnen de Côte Chalonnaise over de D981 in zuidelijke richting rijdt en na Givry de N80 passeert, kom je in de meest zuidelijke appellation van deze wijnstreek: Montagny. Binnen en rondom deze appellation liggen de drie coöperaties (caves coopératives) die de Côte Chalonnaise rijk is. Ze zijn gevestigd in Bissey-sous Cruchaud, Buxy en Genouilly.

Coöperaties waren voor mij een belangrijke stap om de kennis over de wijnen uit Bourgogne te vergroten. Binnen de Côte Chalonnaise, met ‘maar’ een vijftal appellations villages, is dat relatief gemakkelijk. Ondanks dat ik de individuele bijdrages van de domeinen meer en meer weet te waarderen, blijf ik trouw aan de drie genoemde coöperaties. Het aanbieden van een breed assortiment wijnen met een groeiende kwaliteitsfactor, waarbij de prijzen binnen de perken blijven, vormt een belangrijke troef in de handen van de coöperaties.

Opgericht in 1928 is de coöperatie in Bissey-sous-Cruchaud (Cave de Bissey) een van de oudste in Bourgogne, in ieder geval de oudste van de Côte Chalonnaise. Voor de wijnbouwers is deze coöperatie groot genoeg om er de voordelen van te plukken. De coöperatie is klein genoeg om de menselijke maat hoog in het vaandel te houden. Er hangt binnen die Cave de Bissey een welhaast familiaire sfeer.

Als meest noordelijke coöperatie in de Côte Chalonnaise krijgt zij ook wijn uit de zuidelijke Côte de Beaune aangeboden: Santenay, Maranges en Hautes-Côtes de Beaune. Zeker goed, maar niet per se de omweg waard. In dezelfde kleur rood is de fruitige Côte Chalonnaise dat wel. Wanneer je op zoek bent naar een goede en goedkope Bourgogne, in dit geval voor 7 euro en wat centen, dien je naar deze wijn uit te kijken. De wijn heeft een grotere broer: ‘Cuvée Prestige’. Je blijft ook hiermee onder het tientje.

Alle coöperaties in de Côte Chalonnaise hebben een goed aanbod Montagny. Bij Cave de Bissey is ‘Les Pidances’ de topper. De smaaknotitie over de 2014, opgetekend in Le Guide Hachette des Vins, vertelt onder meer: “Een bleke, gele kleur, botertje, vleugje honing, wat mandarijn en mango.” Wat verse geitenkaas erbij en het feestje is compleet. ‘Les Pidances’ uit 2015 laat zich al prima drinken, heeft baat bij even laten liggen om later de wijn meer in balans aan te treffen. Als het gaat om een goede witte wijn, is ook de Rully van Cave de Bissey ieder jaar het proberen waard.

En dan hebben we binnen Cave de Bissey nog de Crémants. Allemaal even lekker: de Blanc de Blanc, de Blanc Brut, de Blanc de Noir en de Rosé Brut. Mijn keuze gaat tegenwoordig uit naar de Blanc de Blanc: een fijne bubbel, fruitig en fris. Maar trek je niets aan van mijn adviezen en bezoek Cave de Bissey vooral zelf. En ja, start meteen maar met de carte de fidélité, want je zult er toch terugkeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.